Να νικήσουν οι αγωνιζόμενες ανατρεπτικές τάσεις της νεολαίας

786108

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές στις 17 Μάη διεξάγονται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την κατάσταση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη σπουδάζουσα νεολαία. Οι αντιδραστικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν στην εφαρμογή τους υπό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η πολιτική όξυνσης των ταξικών φραγμών, υποχρηματοδότησης κι οργανικής σύνδεσης των ιδρυμάτων με την αγορά, επιχειρείται να δεθεί με ένα αντιδραστικό κεκτημένο φίμωσης και καταστολής κάθε αγωνιστικής φωνής μέσα στις σχολές.  Προυπόθεση ανατροπής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί αποτελεί η ανασυγκρότηση των μαζικών φορέων των φοιτητών και των συλλογικών τους διαδικασιών, σε αγωνιστική δημοκρατική βάση. Προυπόθεση επίσης αποτελεί η ύπαρξη και ισχυροποίηση της ΕΑΑΚ, του πιο πετυχημένου πειράματος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που 25 χρόνια κόντρα σε θεούς και δαίμονες κρατά ζωντανή τη φλόγα της αντίστασης στα πανεπιστήμια.

Θα ήταν λάθος να μην δούμε τις δυσκολίες. Η υποχώρηση του λαικού και του φοιτητικού κινήματος γέννησε απογοήτευση αλλά και εκφυλιστικά φαινόμενα. Η αντιμετώπισή τους δεν μπορεί παρά να έρθει μέσα από την ενίσχυση της ενότητας μέσα από την πολυμορφία, χαρακτηριστικό που αποτέλεσε τη δύναμη της ΕΑΑΚ όλα αυτά τα χρόνια, την ακόμα πιο πλατιά συσπείρωση των μαχόμενων δυνάμεων και με το σύνολο των ρευμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς στο εσωτερικό της αλλά και ανεξάρτητα από αυτά. Αντίθετα, οποιαδήποτε λογική διάσπασης, «κομματικής παράταξης» ή διαγραφών οδηγεί στην αποδυνάμωση και τον εκφυλισμό όχι απλά της ΕΑΑΚ αλλά συνολικά του φοιτητικού κινήματος.

Ως ΕΠΠΔ καλούμε κάθε αγωνιστή κι αγωνίστρια της ΕΑΑΚ, κάθε πολιτική συλλογικότητα να αναλογιστεί την κρισιμότητα των στιγμών. Οι αγωνιστικές ριζοσπαστικές δυνάμεις, οι αντικαπιταλιστικές δυνάμεις που έχουν διαφοροποιηθεί πλήρως από τις πολιτικές των μνημονίων, της Ε.Ε., του χρέους, που θέτουν άμεσα το στόχο για την ανάπτυξη ενός πλατιού πολιτικού κινήματος ανατροπής, δε μπορούν να λειτουργούν σαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Σαν μια γροθιά απέναντι στο μαύρο μέτωπο, ενισχυμένη η ανατρεπτική αριστερά, για να ξαναφουντώσει το φοιτητικό κίνημα κι οι επαναστατικές ιδέες στις σχολές.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s